language arrow_drop_down
DK SE EN

Hövding

Fremtidens sykkelhjelm

Ideen om en airbag for syklister ble utforsket i en doktoravhandling ved Lunds universitet i 2005. Nå drives utviklingsarbeidet av selskapet Hövding med hjelp fra Prevas. Sykkelhjelmen har kommet på markedet, og uavhengige tester viser en enestående beskyttelsesevne.

– Målet var å skape en usynlig beskyttelse for syklister, et produkt som passet inn i klærne og som forhåpentligvis kunne oppnå samme ytelse som en sykkelhjelm. Resultatet av utviklingsarbeidet vårt er en fantastisk innovasjon som gir betydelig bedre beskyttelse enn en vanlig hjelm, sier Heino Wendelrup, utviklingssjef i Hövding.

Sykkelhjelmen fra Hövding ser ut som en løs krage og fungerer omtrent på samme måte som et airbagsystem for personbiler. Systemet består av sensorer – akselerometere og gyroer – som hele tiden måler syklistens bevegelser. En algoritme som er «opplært» med data fra virkelige kollisjoner og arrangerte ulykker, tolker informasjonen fra sensorene og tar den følgende beslutningen 200 ganger per sekund: Løs ut eller ikke løs ut. 

– Ved en kollisjon eller et fall utløses Hövding på 0,1 sekund og danner en stor beskyttelse som nærmest ligner en luftfylt integralhjelm. Nakken stabiliseres og syklistens hode beskyttes, forklarer Heino. 

Opptil åtte ganger bedre beskyttelse

En test utført av forsikringsselskapet Folksom viser at Hövding har tre ganger bedre støtdempingsevne enn den beste «vanlige» sykkelhjelmen. Det amerikanske universitetet Stanford presenterte nylig en studie som tydeligere fokuserer på medisinske effekter, det vil si hvilken beskyttelse forskjellige hjelmer gir mot hodeskader. Studien viser at Hövding gir opptil åtte ganger bedre beskyttelse mot hjernerystelser enn tradisjonelle sykkelhjelmer.

– Beskyttelsesfaktoren kan illustreres med et eksempel der en syklist ferdes i 25 kilometer i timen. Ved en kollisjon er risikoen for en alvorlig hodeskade 90 prosent hvis syklisten bruker en vanlig sykkelhjelm. Med Hövding synker risikoen til kun 2 prosent, sier Heino.

Hövding bremser også rotasjon i fallet, siden den større fysiske beskyttelsen tar opp krefter i alle retninger. Mindre rotasjon innebærer mindre skader, men dette aspektet har ennå ikke blitt inkludert i uavhengige tester av sykkelhjelmer.

Et viktig prosjekt for Prevas

I 2012 ble Prevas hyret inn for å bidra til utviklingen av Hövding. Tre erfarne ingeniører innen elektronikk, testsystemer og mekanikk har vært engasjert i arbeidet. Fra Prevas sin side har oppdraget blitt koordinert av regionsjef Patrick Buschow.

– Det er veldig stimulerende å hjelpe kunden vår på denne reisen. Både selve produktet og den forretningsmessige siden er interessant for oss, og vi gjør alt vi kan for at virksomheten deres skal bli så lønnsom og vellykket som mulig, sier Patrick.

Teknologien i Hövding er basert på standardkomponenter som man for eksempel finner i smarttelefoner og TV-spillkontrollere. Prevas sitt oppdrag er å forbedre systemet, blant annet gjennom å optimalisere kretskortet og programvaren. Nye funksjoner skal legges til – samtidig som produktet skal bli lettere, smidigere, mer stabilt, mer brukervennlig og mindre komplisert å produsere.

– For oss har prosjektet vært litt annerledes, siden vi som oftest er engasjert i utviklingsprosjekter innen industrien. Hövding er en spennende innovasjon på forbrukermarkedet som virkelig skiller seg ut blant referansene våre. Arbeidet har vært lærerikt, og samarbeidet med kunden har fungert veldig godt gjennom hele prosjektet, sier Patrick.

– Vi har valgt Prevas som leverandør fordi de har mye erfaring med produktutvikling og multidisiplinært samarbeid. De har vist stor forståelse for våre forutsetninger som et mindre utviklingsselskap, og de trives med å jobbe i et innovativt miljø der det kanskje ikke alltid er faste rammer. Vi verdsetter kompetansen til Prevas og jobber sammen med dem som en aktiv partner, kommenterer Heino. 

Økt kunnskap er avgjørende

Enn så lenge er det relativt få som kjenner til Hövding, i hvert fall utenfor det svenske markedet. Derfor er det viktig å øke kunnskapen om produktet og sikkerhetsaspektene – både blant forbrukere og i forhandlerleddet – for å kunne fortsette utviklingen av virksomheten.

– Vi har laget et veldig godt produkt som vi også fortsetter å forbedre, for eksempel ved å gjøre det mer komfortabelt og brukervennlig. Når vi får anledning til å demonstrere konseptet og henvise til fantastiske resultater i uavhengige tester, så opplever vi at det er stor interesse for det, oppsummerer Heino.

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakta os
Roland Ferngård, Regional Manager Prevas AB, e-mail

Innovasjon Fremtidens sykkelhjelm
Innovasjon Fremtidens sykkelhjelm
 • Sordin

  Innovative hørselvern for fungerende gruppekommunikasjon

 • JABII

  JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

 • Cylock

  Tyverisikker Sykkelparkering

 • Arctic Systems

  Den intelligente rottefellen

Relaterte case