language arrow_drop_down
DK SE EN

FLIR Systems

Varmekameraer fra idé til ferdig produkt

Målsettingen til FLIR Systems er å utvikle varmekameraer og IR-teknologi som forbedrer og til og med redder menneskers liv. Produktene som brukes av bedrifter og privatpersoner over hele verden, blir produsert i Täby, Sverige.

For drøyt 40 år siden utviklet selskapet sitt første varmekamera, da under navnet AGA Infrared Systems. Nå jobber det mer enn 400 personer i FLIR Systems sine nye lokaler i Täby utenfor Stockholm. Hele virksomheten er samlet under ett og samme tak – utvikling, testing, verifisering, produksjon og kalibrering.

– Vi utvikler alt fra enkle varmekameraer som kan brukes sammen med mobiltelefon, til avanserte systemer for forskning og utvikling. Produktene brukes for eksempel innen innbruddsbekjempelse, energisparing, medisin og miljøvern, sier Joakim Fjäder, som leder FLIRs FPGA-team.

Nye bruksområder vokser frem

Den generelle teknologiutviklingen og digitaliseringen innen industrien og samfunnet skaper nye mulige bruksområder for FLIRs produkter. Ett eksempel er droner med varmekamera som overvåker avlinger, inspiserer solcellepaneler og henter informasjon om spredning av branner. Innen industrien brukes varmekameraer blant annet til kvalitetskontroller og til overvåking for å unngå driftsstopp.

I takt med at prisen på varmekameraer synker, blir teknologien mer tilgjengelig for både bedrifter og privatpersoner. Samtidig forventer kundene samme ytelse og grafiske opplevelse som de har av mobiltelefonene sine, noe som legger press på produktutviklingen.

– Jeg er stolt over at vi har klart å oppnå så god bildebehandling som vi har. Vi er relativt få utviklere som står bak disse avanserte produktene, men det fungerer, fordi medarbeiderne våre er så erfarne og trygge i rollene sine, sier Joakim.

Bygger på FPGA-teknologi

FLIR bruker FPGA-kretser i kameraene sine, og det er også dette Joakim og utviklingsgruppen hans jobber med. FPGA – field-programmable gate array – er en integrert, digital krets som programmeres etter produksjon for å håndtere en spesifikk funksjon. Den samme kretsen kan utføre ulike oppgaver avhengig av hvilken kode den utstyres med. I en FPGA-krets kan alle blokker kjøres parallelt, og kretsens arkitektur gir høy beregningskapasitet i forhold til effektforbruk. I FLIRs tilfelle er nettopp energiforbruk og høy datahastighet viktige parametere.

– Siden kameraene våre måler og visualiserer varme, så må vi holde nede selvoppvarmingen. Samtidig gjelder det å oppnå høy beregningshastighet og dessuten god batteritid for de systemene som er håndholdte. FPGA-programmering er som å legge et komplisert puslespill, og det krever erfaring og inngående forståelse for hvordan koden oversettes til FPGA-primitiver, forklarer Joakim.

Prevas styrker teamet

FPGA-teamet består av ti utviklere, hvorav sju er ansatt på FLIR, én er konsulent på stedet hos FLIR og to jobber hos en samarbeidspartner i Polen. Prevas-konsulenten Johan Degerman har jobbet i gruppen siden våren 2015.

– FLIRs varmekameraer har utrolig mye spennende teknologi, og FPGA har en sentral rolle i produktene. Siden produktutviklingen og produksjonen er samlet, så får vi direkte tilbakemeldinger om arbeidet vårt og har muligheten til å ta raske beslutninger. Det gjør jobben interessant, dynamisk og morsom, sier Johan.

Johan, som er utdannet dataingeniør ved Umeå universitet, har jobbet i flere konsulentselskaper og vært involvert i utviklingsprosjekter for mange forskjellige kunder. Han trives godt i FLIR – ikke bare takket være den interessante teknologien som selskapet utvikler.

– Arbeidsmiljøet er avslappet, og det er enkelt å komme overens med kollegaene. Selv om kompetansenivået er høyt, så er kulturen prestisjeløs, og det er fritt frem for å stille spørsmål, både høyt og lavt. Som konsulent føler jeg meg også velkommen til å bidra med mine ideer og meninger, noe som ikke alltid er en selvfølge når man er konsulent, sier Johan.

Medlemmene i FPGA-teamet har til sammen en bred kompetanse som blant annet omfatter bildebehandling, minnehåndtering og elektriske grensesnitt. For å komplettere selskapets egen ekspertise har FLIR i mange år samarbeidet med Prevas.

– Når vi har hatt behov for eksterne ressurser, så har Prevas alltid kunnet presentere veldig gode kandidater. Senioreksperter med riktig erfaring og kompetanse. Det finnes mange som oppfyller de samme formelle kravene, men evnen til å komme raskt inn i virksomheten har vært avgjørende for oss, sier Joakim.

– Vi utvikler markedsledende produkter innen et teknologisk område der vi hele tiden oppdager nye muligheter. Det er ekstra gøy at vi gjør alt her i Sverige, fra forhåndsstudier til produksjon. Jeg kan følge utviklingen fra idé til ferdig produkt som man kan holde i hånden, avslutter Joakim.

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakt os
Per Eriksson, Sales Manager, e-mail

varmekameraer og IR-teknologi
varmekameraer og IR-teknologi
varmekameraer og IR-teknologi
 • JABII

  JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

 • Force Technology

  Får avansert industriell skanning til å fungere

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • Brüel & Kjær Vibro

  Virksomhet basert på partnerskapet

Relaterte case