language arrow_drop_down
DK SE EN

Swapsafe

Sikker nøkkelboks åpner opp for millionmarked

Så genialt – og likevel så innlysende! Takket være IoT-løsninger har det danske selskapet Swapsafe på svært kort tid utviklet en sikkerhetsklassifisert boks der nøkler kan utveksles døgnet rundt, helt selvbetjent.

Boksens fem enkle trinn 

 1. Du bestiller nærmeste boks online eller direkte på boksen.
 2. Du får en SMS med skuffens nummer og en unik PIN-kode, og så legger du nøkkelen i skuffen.
 3. Deretter sender systemet en ny PIN-kode til den personen som skal hente nøkkelen.
 4. Nøkkelavhenteren taster inn PIN-koden på boksen, så åpner skuffen seg.
 5. Du får en SMS når nøkkelen er hentet, og nøkkelutvekslingen har blitt dokumentert.

Alle som har leid en hytte, leilighet eller bil, kjenner til problemet med nøklene. Hvor skal de leveres ut? Når må man møte opp? Hvor lenge kommer vi til å stå i kø? Hvert år finner det sted omtrent 50 millioner nøkkelutvekslinger som frem til nå har vært avhengig av et mellomledd.

Nå har det danske tech firmaet Swapsafe, med Prevas som utviklingspartner, løst problemet med å utveksle en fysisk nøkkel på en trygg og nyskapende måte. Prevas har utviklet elektronikken og Swapsafe har selv utviklet applikasjonene. I 2016 gikk hele den danske forsikringsbransjen over til nye regler for EU-sertifisering, noe som i sin tur stiller nye krav til IoT-produkter. Prevas har lang erfaring med dette og har fungert som rådgiver for sertifiseringen.

Nøkkelboksen er først og fremst rettet mot utleiebransjen, f.eks. airbnb, hytteutleie, ferieanlegg og bilutleieselskaper. Det ligger et enormt potensial i samarbeid med andre forretningsområder. Boksen kan plasseres på fasader utendørs og fungerer slik at man får en kode via SMS, og elektronisk overvåkning dokumenterer hentetidspunktet og hvem som har hentet nøkkelen.

Kasper Hessellund Hansen, superentreprenør med 18 års erfaring med startup-selskaper, adm.dir. Swapsafe, forteller:

«Teamet og jeg kommer alle fra programvaresiden, så vi har kunnet gjøre mye selv. Vi har store visjoner. Boksen brukes i dag til nøkler, men egentlig er den bare en programvarebærer. Med utgangspunkt i den elektroniske plattformen og programvaren som starter systemet, kan man i prinsippet bruke boksen til å lage mange andre integrasjonsløsninger for bedrifter der man trenger fysisk utveksling av et produkt for å gjennomføre en handel.

I stedet for å sette opp et eget team valgte vi fra starten av å samarbeide med en utviklingspartner som er gode på produktutvikling og IoT-løsninger, og valget falt på Prevas. Vi er delvis finansiert med offentlige midler som går til prosjekter med risikabel forretningsutvikling. Derfor følte vi oss trygge på Prevas, som har lang erfaring og vet hvilke tekniske godkjenninger som kreves for å produktet videre. På egen hånd hadde vi ikke klart å oppnå en så kort time-to-market. Selv om det er en lang prosess, har det gått raskt – ett år fra prototype til produksjon. En stor fordel med å bruke en utviklingspartner er at vi har kunnet dra nytte av hele det store nordiske nettverket av kompetanse som Prevas har. Derfor har vi kunnet komme i mål innenfor de gitte rammene.»

Martin Bang Andersen, prosjektleder i Prevas, forteller:

«Vi har en metodikk der alle problemstillinger allerede har blitt testet, noe som gjør at kundene kan komme seg raskt forbi mange fallgruver. Vi kjenner til alle delene av operativsystemet og vet hvilke utfordringer vi kan støte på. I tillegg har vi et stort nettverk av eksperter, samt et frilansernettverk, som gir oss tilgang til en rekke ekstra ressurser med kompetanse innen alle områder.»

Fakta om boksen

Masterboksen består av 12 skuffer med målene 80 x 30 x 14 cm. Masterboksen kan kobles til 16 ytterligere bokser med 19 skuffer hver, slik at boksen får totalt 316 rom. Foreløpig er boksen kodet med engelsk, tysk, spansk, dansk og islandsk. Og det er enkelt å legge til flere språk.

Boksen følger kravene til fargevalg og regelverkene for stedene der den er plassert, som for øyeblikket er tilpasset private og offentlige steder.

Fakta om produktutviklingen

Prevas har utviklet et i.MX6-basert CPU-kort gjennom ESIP-konseptet som støtter forskjellige trådløse teknologier som WiFi og 3G for tilkobling til Internett. Videre har Prevas utviklet elektronikken for låsemekanismene og LVDS-omformerkortet for displayet på fremsiden av produktet. Det er en skreddersydd løsning basert på Linux BSP, Prevas Industrial Linux (PIL).

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakt os
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

Internet of Things, referenscase
Internet of Things, referenscase
 • JABII

  JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

 • Force Technology

  Får avansert industriell skanning til å fungere

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • Brüel & Kjær Vibro

  Virksomhet basert på partnerskapet

Relaterte case