language arrow_drop_down
DK SE EN

Maven Wireless

Fremtidens trådløse mobildekning

Mobildekningen er noe vi alle tar for gitt, og vi blir skikkelig irriterte når den ikke oppfyller kravene våre eller – enda verre – når vi ikke har dekning i det hele tatt. Et selskap som sørger for at vi kan snakke videre også i tunneler og andre vanskelige miljøer, er Maven Wireless, som i samarbeid med Prevas utvikler neste generasjons distribuerte antennesystem.

Maven Wireless arbeider med innovative løsninger innen trådløs mobildekning, først og fremst innen det som kalles Distributed Antenna Systems (DAS). Produktene som de utvikler innen DAS, tilbyr løsninger for å etablere mobildekning der radiosignalene fra basestasjonene ikke når frem. Typiske eksempler er vei- og togtunneler, tunnelbaner, arenaer og andre bygningskomplekser som trenger en separat løsning for innendørsdekning. Da selskapet stod overfor et behov for ekstra ressurser innen digital design, ble Prevas kontaktet.

– Maven Wireless fortalte at de ville ha oss som strategisk partner og ressurs for designen av de digitale kortene, sier Mikael Hamberg, Senior Engineer Electronics Design ved Prevas. Vi har først og fremst bistått med skjemategninger, kortlayout og en del simuleringsarbeid av høyhastighetsgrensesnitt.

Området innendørsdekning er i kraftig vekst, blant annet fordi høyere frekvenser har vanskeligere for å trenge gjennom ulike bygningsmaterialer som for eksempel betong. Dessuten kan nye bygningsmaterialer og løsninger gi ytterligere vansker for radiosignalene å trenge gjennom.

– Et eksempel er vindusruter, som før bare bestod av glass, forteller medgründer og administrerende direktør Fredrik Ekström ved Maven Wireless. I dag er de ofte folierte for å beskytte mot stråling, men dette tar livet av radiosignaler og gir katastrofalt dårlig dekning innendørs.

Innendørs benyttes ofte distribuerte antennesystemer. Basestasjoner er dyrere og leverer bedre kapasitet, men hvis det ”bare” er dekning som er nødvendig, holder det med et mer kostnadseffektivt DAS-system. DAS er dessuten et multioperatørsystem, mens basestasjonene er operatøravhengige, og en spesifikk basestasjon for hver enkelt operatør er dermed nødvendig. Skal fire operatører ha dekning på samme sted, så kreves det fire basestasjoner.

– For Prevas' del ble arbeidet innledet med skjemategningen for en såkalt masterenhet, forteller Mikael, det vil si den enheten som kobles mot nettopp basestasjonen.

I masterenheten finnes det frekvensspesifikke radiokort som kobler inn radiosignalene fra basestasjonen. Signalbehandling utføres både i remote- og baseenhetene: masterenheten tar radiosignaler fra basestasjonen og forvandler dem til digital form.

– I remote-enhetens digitale domene har vi utviklet algoritmer for å linearisere effektforsterkerne våre, slik at enhetens effektforbruk blir flere ganger lavere enn hos tradisjonelle systemer, forteller Fredrik. Det i sin tur gjør at vi også har fått ned vekten betydelig.

De distribuerte remote-enhetene er kompakte og veier under 25 kilo. De kan da klassifiseres som ”one-man-lift” – noe som ingen annen leverandør kan tilby. Dessuten er det et svært strømgjerrig system som genererer mindre varme, med det resultat at det ikke er nødvendig å kjøle enhetene med vifter.

– Viftefrie remote-installasjoner er viktig i for eksempel tunneler, der man alltid ønsker å unngå vifter, sier Fredrik. Det er komplisert å sende ned personale for å rengjøre eller bytte ut vifter i skitne og farlige miljøer som togtunneler. Vi er et av få selskaper som kan tilby denne fordelen i kombinasjon med flere bånd i høyfrekvensklassen.

Mikael legger vekt på at Prevas ikke har levert løsninger eller kunnskap som Maven Wireless mangler, de har fantastisk dyktige designere, men mangler ganske enkelt en del ressurser. Selskapene har et nært utviklingssamarbeid, der Prevas utgjør nettopp den strategiske partneren som Maven Wireless var ute etter.

– Siden det første møtet har vi kommet utrolig langt, takket være erfarne layoutmedarbeidere som Magnus Lövgren, som kom inn i prosjektet for å arbeide med layouten til masternodens digitalkort, fortsetter Mikael. Da han hadde designet layouten for de ulike delene, som mellomlagring av data og minner, kunne vår EMC-ekspert Thomas Bergkvist gå videre med simuleringer av grensesnittet.

Muligheten til å bruke eksperter fra ulike kontorer rundt om i landet, er en viktig fordel, der Prevas har kunnet tilby hele sitt nettverk for å finne riktig kompetanse. Gjennom Prevas får de tilgang til kompetanse som de selv ikke trenger å ansette, det blir enklere og mer effektivt å ta inn en dyktig konsulent med riktig kompetanse i den tiden de trenger den.

– Prevas er en sterk partner innen denne typen utviklingsprosjekter, avslutter Fredrik. Dette var vår første store jobb sammen, men det kommer til å fortsette. Det kommer nye topper fremover, og da er det Prevas vi kommer til å henvende oss til. Dette er et langsiktig samarbeid.

Kontakt os
Johan Bergsten, Sales Manager Prevas, e-mail

light-measuring-wearable-case-lys-technologies
 • JABII

  JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

 • Force Technology

  Får avansert industriell skanning til å fungere

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • Brüel & Kjær Vibro

  Virksomhet basert på partnerskapet

Relaterte case