language arrow_drop_down
DK SE EN

Höganäs Bjuf

Höganäs Bjuf satser på automatisert fabrikk

Höganäs Bjuf AB er Sveriges eneste produsent av ildfaste produkter med en historie som går tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. I 2015 tok selskapet en strategisk beslutning om å utvikle en ny generasjon ildfaste masser og i september 2016 ble en helt ny fabrikk innviet i Bjuv i Skåne. Prevas har bidratt med prosjektledelse og et nytt produksjonssystem.

– Frem til og med desember i fjor produserte vi bare ildfast teglstein. Nå samler vi alt under samme tak og tilbyr mer enn 100 forskjellige produkter innen ildfaste masser, sprøytemasser, støpemasser og murmasser, sier Esko Sorsa, teknisk sjef i Höganäs Bjuf.

Ildfaste produkter brukes i produksjonen av mange basismaterialer som stål, aluminium, sement og glass. Andre eksempler på bruksområder er søppelforbrenning, fjernvarme og kjemisk industri – mange av produktene er også syrefaste. Produktene er etterspurt i hele verden og Höganäs Bjuf leverer i dag til mer enn 50 ulike land. Selskapet er en del av Borgestad Industries, som inngår i det norske Borgestad-konsernet.

Automatisering gir høy og jevn kvalitet

Den nye fabrikken har en gulvflate på cirka 1000 kvadratmeter og er dimensjonert for å produsere 30 000 tonn masse per år. Høy automatiseringsgrad og den absolutt nyeste blandeteknologien sikrer en høy og jevn kvalitet.

– Når vi skal lage et produkt, så velger vi en av våre lagrede oppskrifter og gjør noen raske innstillinger på ett sted. Blandingstid og hastighet, antall sekker av hvert materiale, temperatur med mer blir stilt inn automatisk. Det gjør prosessen pålitelig, det blir riktig hver gang, forklarer Esko.

Med vår egen fremstilling av ildfaste masser kan vi også «skreddersy» oppskriftene etter hver enkelt kundes behov. Akkurat nå har vi mer enn 100 grunnoppskrifter i produksjonssystemet. Det innkommende råmaterialet består for eksempel av leire, andalusitt, kiselkarbid og chamotte.

– Produksjonslinjen er helt integrert med forretningssystemet. Vi leser av strekkoder på alt materiale som går inn i produksjonen og det gjør at vi vet når det er tid for å bestille mer. Hvis vi får problemer med et produkt, så vet vi også hvem som har levert råmaterialet og kan følge opp på en bedre måte enn før, sier Claes Karmefors, innkjøpssjef i Höganäs Bjuf.

Prosjektledelse og produksjonssystem fra Prevas

I juni 2015 fikk Prevas i oppdrag å utarbeide en situasjonsanalyse og en forhåndsstudie som skulle lede til en prosjektplan for byggingen av den nye fabrikken. Arbeidet ble ledet av Björn Magnusson fra Prevas-kontoret i Malmö. Forhåndsstudien ble godt mottatt og Prevas fikk jobben med prosjektledelse og igangsetting av byggingen. Med ambisiøse mål og en tøff tidsplan var det en komplisert oppgave.

– En stor utfordring var å koordinere maskinleveranser og installasjoner med annet arbeid på byggeplassen. Vi måtte for eksempel støpe en plate til en maskin som veier 80 tonn, og deretter sørge for at den ble levert og installert før vi kunne bygge opp vegger og tak, forteller Björn Magnusson.

I tillegg til prosjektlederoppdraget, som Björn hadde ansvaret for, har Prevas også levert et nytt produksjonssystem for massefabrikken. Denne leveransen har engasjert en systemutvikler og en leveranseprosjektleder på Prevas-kontoret i Malmö, begge med mange års erfaring innen industriell IT.

– Jeg er stolt av at vi har klart å sette sammen IT-strukturen på en så god måte – når det gjelder automatiseringsgrad, så ligger dette anlegget helt i toppsjiktet. Vi har også overholdt fristene våre. Innvielsesdatoen ble satt halvannet år i forveien, og Höganäs Bjuf satte en dagteller på hjemmesiden sin, det ga et sunt press, ler Björn.

I 2015 medvirket Prevas til installasjonen av et nytt styresystem i den eksisterende teglsteinfabrikken. Fremover skal flere deler av prosessen oppgraderes for å fungere mer effektivt og gi Höganäs Bjufs kunder mest mulig for pengene.

– Det merkes at Prevas er vant med å jobbe med automatisering. Prosjektlederne deres pusher oss hele tiden fremover og setter spørsmålstegn ved alle deler av produksjonen. Hvordan kan vi jobbe videre og automatisere enda mer, hvor langt kan vi strekke det? Vi er veldig fornøyd med innsatsen deres, sier Esko.

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakt os
Roland Ferngård, Regional Manager Prevas AB, e-mail

Automatisert fabrikk, reference
Automatisert fabrikk, reference
 • Karlstad kommune

  Karlstad kommune sikrer fremtidens VA-vedlikehold med HxGN EAM

 • Göteborgs Spårvägar

  Standardisert og skybasert vedlikeholdssystem, samarbeid mellom Göteborgs Spårvägar og Prevas

 • Hexagon Ragasco

  Effektiv lagerstyring og redusert svinn med HxGN EAM

 • Hydroscand

  Fleksibelt produksjonssystem til Hydroscand

Relaterte case