language arrow_drop_down
DK SE EN

ILIAS Solutions

ILIAS Solutions tar vedlikehold av kjøretøyer til neste nivå

Militære kjøretøyer og kommersielle terrengkjøretøyer, for eksempel stridsvogner og hjullastere, utsettes for påkjenninger og belastning som raskt ville ha slitt ut vanlige kjøretøyer. Selv om kjøretøyene har en solid konstruksjon og robust mekanikk, er regelmessig vedlikehold nødvendig for at problemer skal oppdages og utbedres i tide, slik at levetiden forlenges. Det store spørsmålet er når vedlikeholdet skal skje.

Collect, Connect, Compute

ILIAS Solutions har en bedriftsfilosofi som bygger på ”Collect, Connect, Compute”, og har skapt et robust overvåkingssystem som heter I-HUMS® og består av sensorer, datalagring, edge computing og en analyseplattform.

– Vi har laget en svart boks som samler inn data fra terrengkjøretøyer og overfører dem til vår sentrale plattform som overvåker kjøretøyets status, forteller Søren Theodorsen, sjef for NVO Technology ved ILIAS Solutions. Vår intelligente overvåkingsplattform benytter algoritmer som er utviklet i løpet av 4 års testing av kjøretøydrift.

Prevas har utviklet kompakt og robust militærelektronikk, programvarepakker samt solid innkapsling og montering. Enheten overvåker vibrasjonene, akselerasjonene og temperaturforandringene som kjøretøyet utsettes for, og ved hjelp av en svært følsom GPS-mottaker kan I-HUMS-plattformen fastsette hvilken type terreng kjøretøyet har kjørt i gjennom en viss tidsperiode. Det er dessuten støtte for tilkobling til MilCAN- og OBD-busser, noe som gjør det mulig å samle inn og logge data fra motorbruk. Ved lange oppdrag uten mulighet til å gå tilbake til basen har enheten tilstrekkelig plass til å kunne logge data gjennom minst 6 måneders bruk. Når kjøretøyet kommer tilbake til basen, aktiveres enheten automatisk og overfører registrerte data via en trådløs lenke, samtidig som den tar imot eventuelle programvareoppdateringer eller nye oppdragsparametere.

– Vi tok ILIAS Solutions prototypesystem som bygde på dyre spesialkomponenter, og skapte en kostnadseffektiv enhet i håndstørrelse, forteller Christian Ward, Senior Project Manager ved Prevas i Danmark. Vi har støtt på mange utfordringer, men vår brede erfaring med innebygde systemer og militærteknologi gjør at vi nå har et produkt som gjennomgår felttester.

– Den virkelige styrken i systemet er den intelligente, databaserte analysen som utføres i plattformen, pluss vår evne til å presentere analysen på en lettfattelig måte for kjøretøyoperatørene, sier Søren Theodorsen.

– Når man vet hva et kjøretøy har blitt utsatt for, kan man planlegge forebyggende vedlikehold før en komponent feiler. Sammen med ILIAS Defence Platform skaper dette en tydelig linje fra oppdrag til logistikk, sier Jean-Pierre Wildschut, adm. direktør for ILIAS Solutions.

Avansert utvikling på rekordtid

Med tanke på at enheten skal brukes i militære sammenhenger, ble den klar for felttester på rekordtid.

– En viktig årsak til at prosjektet kunne leveres innenfor de gitte tidsrammene, var at Prevas og ILIAS utviklet et nært partnersamarbeid, sier Henrik Møller, adm. direktør for Prevas A/S. Det gjorde at begge sider raskt kunne brainstorme og finne løsninger når det oppstod spørsmål.

Den oppfatningen deler også Søren Theodorsen.

– I Prevas har vi funnet en samarbeidspartner som er klar til å gjøre det lille ekstra som er nødvendig for at produktet skal bli en suksess, så jeg ser dette samarbeidet som en begynnelse på alt det vi skal oppnå sammen i fremtiden.

Kontakt os
Henrik Møller, Prevas A/S, e-mail

ILIAS Solutions tar vedlikehold av kjøretøyer til neste nivå
ILIAS Solutions tar vedlikehold av kjøretøyer til neste nivå
 • Karlstad kommune

  Karlstad kommune sikrer fremtidens VA-vedlikehold med HxGN EAM

 • Göteborgs Spårvägar

  Standardisert og skybasert vedlikeholdssystem, samarbeid mellom Göteborgs Spårvägar og Prevas

 • Hexagon Ragasco

  Effektiv lagerstyring og redusert svinn med HxGN EAM

 • Scatec ASA

  Digitalisert vedlikeholdsløsning for solcelleinstallasjoner

Relaterte case