language arrow_drop_down
DK SE EN

JABII

JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

Med en JABII i hånden kan man få pulsen opp med kampsport og samtidig leke digitalt – uten å bli skadet. Spillet ligner en mellomting mellom fekting og boksing og alle støtene til spillerne registreres og tas opp i en app, slik at kampen kan deles på sosiale medier.

Bildetekst:
En JABII forlenger deltakernes armer med opptil en meter og inneholder samtidig støtabsorberende fjærer og en luftpute, slik at slagene ikke gjør vondt.

Ideen til JABII oppstod da Christian Thostrup skyggebokset med sønnen sin for et par år siden. De hadde det morsomt, men kampen var ulik, blant annet fordi armene til sønnen var mye kortere enn farens. I tillegg var ikke sønnen særlig imponert over slagene til faren. De kunne rett og slett ikke konkurrere med de samme super-strikes som sønnen var vant til å se i dataspillet sitt.

Dette satte tankene i gang: Kunne det være mulig å oppfinne en slags støtabsorberende boksehanske som gjorde kampen mer lik ved også å forlenge armene til deltakerne? Christian Thostrup, som er industridesigner og oppfinner, satte seg ned for å utvikle en Smart Toy som kunne lokke barna bort fra dataskjermen og samtidig leke mosjon inn i dem.

- Min ambisjon var å lage en leke som fikk opp pulsen og adrenalinet, samtidig som det var morsomt, sikkert og hyggelig både for barn, unge og voksne, forteller Christian Thostrup.

Han søkte og fikk støtte fra DGI, Danmarks Innovationsfond og Roskilde Festival og kalte oppfinnelsen en JABII, inspirert av bokseuttrykket «en jab», som betyr et kort og konsist støt. Den første prototypen var klar i 2017 og da Discovery laget et innslag om den, gikk den viralt.

Men Christian Thostrup var ikke fornøyd. Selv om alle tester viste at JABII var morsomt, visste han at produktet kunne bli mye bedre. Han fikk en partner som er ingeniør, Giang Le, og sammen tenkte de ut hvordan JABII, med den riktige teknologien i spissen, for alvor kunne bli en konkurrent til de mange virtuelle spillene på markedet.

- I stedet for å stanse den digitale bølgen, må vi jo lære å bruke den konstruktivt, sier Christian Thostrup.

Robust og følsom

Derfor kontaktet han Prevas for å få hjelp med den elektroniske delen av JABII, slik at det ekte spilluniverset kunne oppstå.

- Utfordringen for oss var å gjøre tuppen på JABII både robust og følsom nok, forklarer Henrik Møller, som er direktør for Prevas i Danmark.

Den myke gummiputen på tuppen av JABII-en minner om en liten airbag. Bak den er det et teleskoprør som inneholder 60 små fjærer, og disse absorberer kraften i støtene. Under puten er det både sensorer, batterier, en liten datamaskin med lysdioder og høyttaler, en Bluetooth som kobler seg til deltakernes mobiltelefoner, et akselerometer og et gyroskop som måler slagene i tre dimensjoner. Alle delene må være ganske små, bruke minimalt med energi og være svært godt innpakket, slik at de tåler slag.

- Vår oppgave var også å finne den rette produksjonspartneren. Det ble skandinaviske Scanfil, som produserer elektronikk og sender det til JABII Group, som selv monterer det i produktet, forteller Henrik Møller.
- Noe av de vanskelige er å forklare folk hva en JABII kan, og hvordan den fungerer. Det forstår man faktisk best når man prøver den. Men det fungerer på en måte som en løpe- eller sykkelapp, som registrerer prestasjonen din og samtidig gir en opplevelse av spenning og adrenalin i blodet, forklarer Christian Thostrup.

Covid 19 har gjort det vanskelig for JABII Group å komme seg ut vise frem produktet. Men samtidig har koronakrisen også gitt økt interesse for mosjon og lek i mindre grupper hjemme, så JABII har faktisk solgt over 2000 enheter siden den kom på markedet i november 2020. Den er å få for ca. DKK 1495 per sett.

Den nye JABII er blitt så god at DGI har kjøpt den til sine e-sportavdelinger. JABII får nemlig e-sportutøverne opp av stolene slik at de får mosjon, samtidig med at de leker og får skjerpet fokus til neste game.

Etter at Christian Thostrup etablerte JABII Group i 2017 har han selv og partnerne hans arbeidet fulltid med produktet, som de regner med blir stort.

- Etter mitt syn er dette fremtidens måte å leke mosjon inn i de unge på. Vi blir nødt til å konkurrere med de virkemidlene de unge opplever virtuelt. Og det kan JABII, understreker Christian Thostrup.

Kontakt os
Henrik Møller, President, Prevas A/S, e-mail

JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt
JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt
JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt
 • JABII

  JABII gjør kampsport morsomt og smertefritt

 • Force Technology

  Får avansert industriell skanning til å fungere

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • Brüel & Kjær Vibro

  Virksomhet basert på partnerskapet

Relaterte case