language arrow_drop_down
DK SE EN

BK Medical

XILINX FPGA-ER bak nye metoder for ultralyd

Det har kommet et helt nytt medisinteknisk ultralydinstrument for salg på verdensmarkedet. Ved hjelp av teknologi fra Prevas kan leger oppdage åreforkalkninger både bedre og raskere.

Oppdrag: Prosessendring og sporbarhet

Det medisintekniske instrumentet fra danske BK Medical kan for første gang måle hvilken vei blodet strømmer i et blodkar og hvor fort. Metoden kalles Vector Velocity Imaging, og man trenger ikke tilføre blodet noen stoffer for å kunne utføre målingen. Det gjør at legene kan oppdage belegg på innsiden av blodkarene. – Det er en god og rimelig metode for diagnostisering, sier professor Jörgen Arendt Jensen ved Danmarks Tekniska Universitet i Lyngby, ti kilometer nord for København. Han og hans medarbeidere står bak mye av forskningen som det nye instrumentet er basert på. De første forsøkene med den nye metoden ble gjort med forskningsskanneren Rasmus, som ble utviklet av Prevas. Her ble det påvist at metoden fungerte i klinisk bruk, og siden har den vært brukt i BK Medicals skanner ProFocus. Han sier også at instrumentet, Vector Flow fra BK medical, oppfylte de strenge kravene til den amerikanske næringsmiddelkontrollen (FDA). Hans siste prosjekt er ultralydskanneren SARUS, som etter sju år nå nærmer seg et ferdig system. I likhet med Rasmus-skanneren er også den basert på programmerbare kretser, eller FPGA-er. Saurus har 320 FPGA-er med en samlet beregningskraft som tilsvarer fem tusen vanlige PC-er.

– Saurus er en interessant skanner. Den kan generere 140 GB i sekundet, noe som tilsvarer 70 000 HDTV-kanaler samtidig, sier professor Jörgen Arendt Jensen med stolthet i stemmen. Til all denne beregningskraften kreves to rack store som kjøleskap der 15 kilowatt med elektrisitet gjøres om til målinger og dataprosesser. Det kan virke merkelig at en FPGA har større beregningskraft enn en vanlig PC-prosessor.

– Det er ikke noen små FPGA-er, men de største som var å få tak i da prosjektet startet i 2005. Det er et svært stort prosjekt. Maskinvareutviklingen er ferdig, og nå arbeider vi med å bruke systemet til flere ulike avanserte ultralydmetoder for å forbedre bildene. Hans samarbeid med Prevas går tilbake til 1998 med utvikling av Rasmus, da selskapet het IO Technologies, og dreide seg også den gangen om FPGA-er.

– Da vi valgte Xilinx fra Prevas for sju år siden, var det viktig at de var fleksible, at ytelsen var god og at det fantes mye programvare for utvikling og styring av systemet.

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakta os
Søren W. Mathiasen, e-mail

Xilinx FPGA, BK Medical referans
Xilinx FPGA, BK Medical referans
 • Realheart

  Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte

 • Cellectricon

  Integrert programvare for legemiddeltester

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • LYS Technologies

  Vet du hvor viktig lyset er for deg?

Relaterte case