language arrow_drop_down
DK SE EN

LYS Technologies

Vet du hvor viktig lyset er for deg?

Prevas har hjulpet LYS Technologies med å utvikle verdens første brukervennlige og bærbare produkt som måler din personlige lyseksponering. Fra idé, VIA prototype til produksjon på rekordtid!

BAKGRUNN

Om vinteren er det ganske normalt at man føler seg litt deprimert og nede på grunn av det kalde været og mangelen på lys. Typen lys man tar imot, påvirker kroppen og den naturlige døgnrytmen – kroppens egen syklus for søvn og våkenhet.

Sterkt blått lys gjør at man ønsker å våkne. Det gir energi og styrker konsentrasjonsevnen, noe som er spesielt bra når man nettopp har våknet. Varme, halvmørke fargeskiftninger får kroppen til å produsere melatonin og forberede seg på en restituerende søvn. I dagens verden forstyrrer vår kontorlivsstil, belysning i hjemmet og bruken av nettbrett og smarttelefoner den naturlige lyssyklusen.

Kortvarige forstyrrelser av en persons kroppsklokke eller dagsrytme er kjent for å forårsake ”jet-lag” og sesongbetont depresjon (SAD, Seasonal Affected Disorder). I dag finnes det dessuten mange bevis for at langvarige forstyrrelser også er en bidragende faktor ved hjerte-kar-sykdom, type 2-diabetes og til og med kreft.

IDEEN

Sammen med teamet sitt har Christina Blach Petersen, som etablerte LYS Technologies, designet og utviklet konseptet til en liten kroppsnær lyssporingsenhet som kan måle mengden lys – og fargen på dette lyset – som vi tar imot gjennom en hel dag. Via en app kan brukerne også informere om resultatet.

LYS kan ikke bare vise typen og mengden lys som tas imot, men gir også forslag til tiltak og tilbakemelding, slik at brukeren kan oppnå en sunnere livsstil. Med andre ord hjelper den brukeren med å gjøre lyset til en del av dietten.

– Ideen bygger på min tese i det siste studieåret om lysets effekter på menneskekroppen, sier Petersen, som har studert ved Royal College of Art and Imperial College i Storbritannia. Prevas sin erfaring med små energigjerrige Internet of Things-enheter gjorde dem til en selvsagt partner når jeg ønsket å realisere ideen min.

– Christina kontaktet Prevas i slutten av november 2016 og trengte 150 prototyper til januar 2017, forklarer Christian Ward, Senior Project Manager i Prevas. Vi innledet prosjektet med en ukes forberedelser sammen med Christina, der vi fastsatte kravene. Deretter satte vi i gang prosessen med å utvikle prototypene. På bare noen dager hadde vi en modell av maskinvaren klar og kunne begynne programvareutviklingen.

Tidsfristen var vanskelig å holde, fordi julehelgen lå midt i perioden. Den 6. januar 2017 ble imidlertid de 150 prototypeenhetene og ladestasjonene fra EMS-partneren levert. Disse ble deretter montert sammen med batterier i 3D-utskrevne deksler – alt i tide til den planlagte felttestingen i februar. Felttestingen beviste mer enn godt nok at konseptet holdt. Etter bare tre ukers bruk rapporterte testdeltakerne en reduksjon i den gjennomsnittlige tiden det tok å sovne, fra 27 til 16 minutter, og energinivåene ble tredoblet.

FRA PROTOTYPE TIL KICKSTARTKAMPANJE OG KOMMERSIELL PRODUKSJON

Mellom april og juni 2017 gikk LYS-konseptet gjennom ytterligere et par runder og prototyper basert på tilbakemelding fra felttesting og fokusgrupper.

Utformingen til dekselet og plastdelene gjennomgikk også omfattende forbedringer før de ble sendt videre til Taiwan, der verktøyet for formsprøytingen skulle produseres. I september 2017 ble det utført en testkjøring for å montere 300 enheter og ladestasjoner i Taiwan, ved hjelp av mønsterkort produsert i Danmark og formsprøytede deksler direkte fra produksjonslinjen.

– Å se de formsprøytede delene komme ut av maskinene og settes sammen til ferdige produkter, var virkelig et magisk øyeblikk, sier Petersen, som sørget for å være på plass i Taiwan for å overvåke den første batchen.

Samtidig var en vellykket finansiert kickstartkampanje fullført, og appen, som er laget av en av Danmarks største apputviklere, var blitt klar. Under 0-serieproduksjonskjøringen ble monteringsprosessen testet for både elektronikken og produktet i sin helhet. Det ble gjort noen korrigeringer for å garantere et produkt av jevn kvalitet. Nå gjaldt det bare å rekke å produsere enhetene og få dem ut i tide før jul. Takket være iherdig innsats fikk alle som stod bak kickstartkampanjen et LYS i tide.

Fremtiden ser stadig lysere ut for LYS

– Jeg har blitt overveldet av responsen fra så vel helsebevisste personer som kommersielle virksomheter og forskere, som alle forstår produktets store potensial og visjon. Verden må innse hvilken viktig rolle lyset spiller i bymiljøene våre, og jeg er stolt over å være i forkant av utviklingen, sier Petersen.

– LYS-prosjektet viser virkelig hvordan Prevas klarer å sette sammen alle ingredienser som er nødvendige for å ta en idé til et fremgangsrikt kommersielt produkt på rekordtid, sier Henrik Møller, President Prevas A/S. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med Christina i fremtiden for å forbedre LYS og ta det videre til andre markedssegmenter.

kostnadseffektiv testing

For å holde kostnadene nede på den første ordren på 10 000 enheter designet Prevas enheten ut fra en forhåndssertifisert PSoC Bluetooth-modul fra Cypress Semiconductors. Dette for å unngå kostnaden ved en omfattende radiotesting, noe som var nødvendig for å oppnå FCC-samsvar.

Problemet med hvordan enhetene skulle programmeres og testes i produksjonen, gjenstod. Den tradisjonelle fremgangsmåten med et kostbart LabVIEW-opplegg var helt utelukket. Ingeniører fra Prevas kom da på ideen å bruke PSoC-demonstrasjonskort til lav kostnad for å programmere et panel av enheter samtidig – PSoC-kort ble rett og slett programmert av PSoC-kort!

På bare noen dager hadde det blitt utviklet en egen modell som kunne programmere, verifisere og kjøre en innebygd selvtestrutine og vise resultatet for 12 enheter på bare seks sekunder!

Kontakt os
Henrik Møller, President Prevas Danmark, e-mail

light-measuring-wearable-case-lys-technologies
light-measuring-wearable-case-lys-technologies
light-measuring-wearable-case-lys-technologies
 • Realheart

  Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte

 • Cellectricon

  Integrert programvare for legemiddeltester

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • LYS Technologies

  Vet du hvor viktig lyset er for deg?

Relaterte case