language arrow_drop_down
DK SE EN

Realheart

Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte

I fem år har Prevas støttet selskapet Realheart i arbeidet med å utvikle et kunstig hjerte, der de blant annet har kunnet stille sin elektronikkekspertise til disposisjon for Realheart, inklusive EMC-lab.

– Det handler om et svært spesielt produkt som egentlig er utrolig komplekst, sier Maria Månsson i Prevas. Når det gjelder å erstatte et hjerte, sier det seg selv at kravene for å sikre at alt er pålitelig og verifisert er høye.

Realheart utvikler et kunstig hjerte som etterligner funksjonen til et naturlig hjerte, et såkalt totalt kunstig hjerte (TAH). Deres patenterte løsning Realheart TAH – er utviklet for å etterligne blodsirkulasjonen og funksjonen til et menneskehjerte, noe som gir mulighet for en langsiktig løsning for pasienter som diagnostiseres med avansert hjertesvikt. En av grunnleggerne og hovedinnovatør bak Realheart er Azad Najar. Allerede i 2008 kom Azad i kontakt med en av Prevas grunnleggere, Björn Andersson.

– Vi har hatt god kontakt helt siden det første møtet, forteller Azad. Prevas forstår hvordan ting skal fungere og bygger opp samarbeid for fremtiden.

Sterke samarbeid

Prosjektet med å utvikle hjertet har pågått i flere år, der fokus for Prevas har vært kontroll, styring og kommunikasjon med hjertet. Da selskapet innledet det operative samarbeidet, hadde Realheart utviklet en prototype med eksisterende elektronikk; ved å bruke et ferdig produkt trengte de ikke å utvikle verken elektronikk eller maskinvare selv. Drivsystemet hadde imidlertid en virkningsgrad på motoren på bare 26 prosent.

– Frem til versjon sju av hjertet brukte vi dette, forteller Azad. Rundt 2014 hadde vi gått bort fra tanken om å utvikle egen elektronikk og hadde derfor ikke så mye kontakt med Prevas.

Da de vel hadde sett at konseptet fungerte, innså de at tiden var inne for å oppgradere drivsystemet, og kontakten med Prevas ble derfor gjenopptatt. Dette var rundt 2015, og siden den gang har de vært sammen, som Azad uttrykker det med et smil. Med en kombinasjon av grundig kunnskap om elektronikk, lang erfaring fra medisintekniske prosjekter samt tidligere samarbeid med startup- og innovasjonsselskaper hadde Prevas akkurat den paletten som Realheart trengte.

– Vi har arbeidet med mange mindre selskaper både i større og mindre prosjekter, vi har erfaring fra hele skalaen og vet hvor engasjerte disse selskapene er i oppdraget sitt, forteller Maria Månsson, Director Innovation & Research i Prevas. Det er fantastisk inspirerende å arbeide med dem, deres drivkraft er å redde liv eller hele verden om mulig!

Innebygd intelligens

Azad forteller at alle i Realhearts team er svært fornøyde med samarbeidet og trekker frem både Maria og Prevas’ elektronikkingeniør Eric Raquette. Etter hvert har det kommet til flere funksjoner der hjertet har blitt smartere og sikrere med oppdatert elektronikk – og det er fortsatt Eric som står for oppdateringene. Med innebygd intelligent regulering i hjertet reagerer det på egen hånd på for eksempel sirkulasjonen og tilpasser seg automatisk.

– Målet er at vår pumpe skal være den beste på markedet, slik at det er vårt hjerte legene velger for å redde liv, sier Azad. Ingen komplikasjoner skal oppstå, og det skal være mindre risiko for infeksjoner ved utgangen av drivlinen.

Et forslag fra Eric gjorde det mulig å kutte ned tykkelsen på den gjennomgående kabelen med 50 prosent. Fordi drivlinen er smalere og mykere kan hullet være mindre. Det blir dermed en mindre hudoverflate for bakterier å feste seg på, samtidig som pasienten blir mer bevegelig.

– Dette er mer praktisk ut fra flere aspekter knyttet til pasientsikkerhet, mener Azad. Vår prioritering er alltid å minimere antallet mulige komplikasjoner. Vi setter alltid mennesket i fokus.

Det naturlige hjertet

Realhearts hjerte kan redde enormt mange liv. 26 millioner personer lider av hjertesvikt; alle trenger ikke et mekanisk hjerte, men flere millioner menneskeliv kan reddes. Selv om de har kommet langt, har de mange utfordringer foran seg. Azad tror det vil ta et par år til, men sikter mot kliniske studier på mennesker i 2023.

– Vi arbeider etter et konsept basert på et naturlig hjerte, andre arbeider litt annerledes, forklarer Azad. Et ekte hjerte er det mest konkurransedyktige, og derfor forsøker vi å etterligne egenskapene til dette så langt som mulig.

Fordi Azad ikke er elektroniker, er det vanskelig for ham å avgjøre nøyaktig hvor stor del av utviklingsarbeidet Prevas har bidratt med, men han mener uansett at de har et produkt som står seg. De har også fått det bekreftet av ledende amerikanske tidsskrifter som har skrevet at de har et av de tre beste kunstige hjertene – og de ligger godt an sammenlignet med de andre, både når det gjelder egenskaper og den fysiologiske tankegangen.

– Når vi kommer så langt at vi slipper den første versjonen, skal vi arbeide videre med andre produkter som har tilknytning til hjerteområdet og torakskirurgi, avslutter Azad. Vi regner med at Prevas er med også da, det virker selvsagt med tanke på det fine samarbeidet vi har.

Kontakt os
Stefan Norrwing, e-mail

Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte
Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte
Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte
 • Realheart

  Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte

 • Cellectricon

  Integrert programvare for legemiddeltester

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • LYS Technologies

  Vet du hvor viktig lyset er for deg?

Relaterte case