language arrow_drop_down
DK SE EN

Acarix

Avansert elektronisk stetoskop måler raskt hjertestatus

Med Acarix CADScor® System ser vi fremveksten av en helt ny, avansert teknologi; vanskelig å utvikle, men enkel å bruke. Systemet kan redde menneskeliv og spare helsevesenet for store beløp.

Oppdrag: Et elektronisk stetoskop som måler gjennomstrømmingen i hjertets kranspulsårer, og raskt kan diagnostisere en eventuell innsnevring.

De fleste urolige pasienter med brystsmerter, vondt i ryggen og tilsvarende symptomer oppsøker legesenteret sitt. Smertene kan ha ulike årsaker, men legen har grunn til å mistenke at en blodpropp er på veg. For å være på den sikre siden henvises pasienten oftest til ytterligere undersøkelser, for eksempel arbeidstest med EKG og CT-skanninger, med lange ventetider og store kostnader som resultat. Dette er undersøkelser som det nå kan spares inn på.

Forenklet sagt handler nyvinningen om et elektronisk stetoskop som måler gjennomstrømmingen i hjertets kranspulsårer, og raskt kan diagnostisere en eventuell innsnevring. Målingen er ferdig på få minutter og utføres direkte ved helseinstitusjonen. En høy CADScore er en indikasjon på at pasienten må sendes til en forskanning.

Plaster med avansert mikrofon
Med Acarix analyseinstrument får man en mer presis måling, med en sikrere og forutsigbar metode. Et plaster med en avansert mikrofon plasseres ved hjertet. Apparatet lytter etter hjertelyd og lyden av blodets gjennomstrømming og kan dermed avgjøre om det har oppstått en kranskarinnsnevring, i og med at blod går i virvler ved en eventuell innsnevring av blodkarene. Ut fra denne undersøkelsen kan legen beslutte om pasienten skal henvises videre. Acarix er navnet på selskapet bak dette. Selskapets forretningside er basert på forskning gjennomført ved danske universitet. I mai i år kom den viktige CE-godkjenningen; et vanskelig nåløye å komme gjennom for et produkt som benyttes til medisinske formål.

Og jo nærmere et medisinsk produkt er kroppen, jo vanskeligere er det å få CE-godkjenning. Med myndighetenes CE-godkjenning følger retten til å selge produktet, som i dette tilfellet er testet på over 2000 pasienter. Claus Bo Vöge Christensen, COO i Axarix, forteller om virksomheten som ble startet i 2009:

”En av hovedfunksjonene vi har utviklet med Acarix CADScor® System er å utelukke at det har oppstått innsnevringer i kranspulsåren. For pasienten er det en stor lettelse når det raskt kan slås fast at det ikke er akutte, alvorlige hjerteproblemer. Vårt elektroniske stetoskop og CadScore-system er nesten like bra som en CT-skanning, og er samtidig helt uten risiko.”

”Vi har hatt stor glede av hjelpen vi har fått av Prevas som utviklingshus siden 2011”, fortsetter Claus Vöge Christensen, som selv har en fortid med utvikling av sensorer i medisinsk utstyr. Vi lytter til kranspulsårens lyd, som er 1000 ganger lavere enn normal lyd. Til dette kreves annen teknologisk kompetanse enn den vi har selv.

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakt os
Henrik Møller, e-mail

Maxim Integrated, referans
Maxim Integrated, referans
 • Realheart

  Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte

 • Cellectricon

  Integrert programvare for legemiddeltester

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • LYS Technologies

  Vet du hvor viktig lyset er for deg?

Relaterte case