language arrow_drop_down
DK SE EN

Hy5 Pro AS

"HIGH FIVE" for nyskapende håndprotese

Hy5 er navnet på en helt unik hydraulisk styrt protesehånd. Protesen er nå på vei til å bli klinisk testet og skal lanseres på markedet i 2017. Prevas har bidratt til utviklingen. Jos Poirters, CTO i Hy5 Pro AS, forteller her hvordan han fikk oppfylt drømmen sin – å gi høyest mulig livskvalitet til alle mennesker som trenger en håndprotese.

Oppdrag: Prevas kom inn som ekstern konsulent og har forberedt elektroniske konstruksjoner og rammeverk som har gjort det mulig å gjøre kliniske tester med 10 Hy5-er i et virkelig miljø.

IDEEN KOM for 15 år siden da jeg jobbet som maskiningeniør for temaparken «De Efteling» i Nederland. De gjør enorme investeringer i teknisk avanserte attraksjoner; og noen av dem er høyteknologiske dukker med hender og bevegelige fingre. Håndbevegelsene drives av elektriske motorer, og hendene består av mange små og ømtålige deler, ganske likt dagens håndproteser. Enhetene fikk ofte motorstopp og var dyre i drift. Mitt oppdrag var å finne ulike metoder som var mer vedlikeholdsvennlige. En av løsningene mine var mikrohydraulikk.

Etter å ha dratt fra Nederland til Norge begynte jeg å utforme og bygge håndproteser. Det er viktig å forstå at en robothånd er helt annerledes enn en håndprotese, ettersom en håndprotese skal konstrueres med et volum som ikke er større enn en menneskehånd. Hydraulikken for en håndprotese må utformes og bygges helt fra grunnen. Det er en enorm utfordring å utforme en hånd som bare har en viss størrelse, er lett, rask, sterk, robust, ser ut som en menneskelig hånd og har høy funksjonalitet. Mange av disse egenskapene er vanskelige å forene. Utfordringen er derfor å utforme en håndprotese som har en god kombinasjon av alle disse egenskapene. Noen av egenskapene kan endres innenfor visse rammer ved hjelp av elektronikk og riktig programvare, noe som er en fordel for forskjellige mennesker med ulike behov.

START OG CE-MERKING
I mars 2015 startet vi selskapet Hy5 Pro AS med fire personer; Christian Fredrik Stray, Michael Holland, Øyvind Granaasen Fougner og jeg. Prevas kom inn som ekstern konsulent i oktober 2015. Dermed fikk vi den ekspertisen som jeg, som mekanisk ingeniør, manglet.

Prevas hjalp oss med det nødvendige papirarbeidet for programmering av programvare og elektronikk, noe som var nødvendig for å få produktet CE-merket. Teamet fra Prevas har også oppmuntret oss til å stille oss selv kritiske spørsmål, og sist, men ikke minst har de hjulpet oss med å stille de riktige spørsmålene om sikkerheten i Hy5. Etter innledende møter og basert på innsamlet informasjon, har Prevas forberedt elektroniske konstruksjoner og rammeverk som har gjort det mulig å gjøre kliniske tester med 10 Hy5-er i et virkelig miljø. Menneskene vi har jobbet med fra Prevas, er veldig dyktige.

De kliniske testene skal nå utføres på et universitetssykehus av ortopedingeniører og fysioterapeuter og overvåkes av en uavhengig tredjepart som sammen med universitetet kommer til å utarbeide en rapport om testresultatene.

PRODUKT SOM GIR BEDRE LIVSKVALITET
Vi som selskap jobber for å heve livskvaliteten for mennesker som trenger en håndprotese – i hele verden, både i-land og utviklingsland. For å nå dette målet er Hy5 vårt første produkt i en rekke «bedre livskvalitet-produkter». Det skal bli spennende å se hvordan brukerne kommer til å oppleve Hy5 når det gjelder funksjonaliteten. Hittil har testbrukerne og tekniske og ortopediske eksperter gitt veldig positive tilbakemeldinger om Hy5, og det har bidratt til at håndprotesen vår ser ut som den gjør i dag.

I januar fikk Hy5 Pro og Prevas finansieringsstøtte gjennom EU og EUREKAs forskningsprogram Eurostars for sitt bidrag til et prosjekt som kalles «Hands4All». Hy5 Pro og Prevas fortsetter her sitt samarbeid, og prosjektet kommer til å pågå i ytterligere to år med mål om å utvikle en enda bedre Hy5 og å lage flere størrelser slik at de også passer til kvinner og barn.

Vi tar sikte på å utvikle et produkt som fungerer problemfritt mellom serviceintervallene. Serviceintervallenes lengde er i høy grad avhengig av protesens bruker. Enkelte bruker protesen sin som en hammer eller et kubein. Hy5 bør kunne tåle tøff håndtering på grunn av titanfingrene, men først må mekanikken og grenser for bruk testes av SINTEF. Hy5-teknologi kan brukes på mange andre områder innen robotteknologi og fjernstyrte gripeinnretninger innen mange markedssegmenter. Vår teknologi er beskyttet av tre godkjente patentsøknader, og i år leverer vi inn en Patent Cooperation Treaty (PCT). En PCT gir mulighet for å søke om global patentbeskyttelse.

Hy5 har bare en brøkdel av kapasiteten til den menneskelige hånden og kan ikke på noen måte sammenlignes med naturens under. Men hvis Hy5 er så robust og funksjonell som vi håper, kommer det definitivt til å kunne hjelpe brukere til å få en høyere livskvalitet.

Hvis du ønsker mer informasjon om dette prosjektet eller hva Prevas kan gjøre for deg, kan du kontakte oss.

Kontakta os
Robert Tönhardt, e-mail

Maxim Integrated, referans
Maxim Integrated, referans
 • Realheart

  Realheart TAH – et «ekte» kunstig hjerte

 • Cellectricon

  Integrert programvare for legemiddeltester

 • Pilloxa AB

  Smart støtte ved livslang medisinering

 • LYS Technologies

  Vet du hvor viktig lyset er for deg?

Relaterte case